HomeOver onsMeer informatie

Meer informatie

Deze website is een werk van Jan van der Til, gepubliceerd onder de titel Boek XLIX. Boek XLIX met de ondertitel mondriaanfondsen.nl is verstrengeld met de aanvraag voor een bijdrage Kunstenaar Basis van het Mondriaan Fonds.

De visuele gelijkenis tussen de website van het Mondriaan Fonds en Boek XLIX is geen toeval. Jan van der Til gebruikt de website van het Mondriaan Fonds als citaat en context voor Boek XLIX om op zijn werk en positie als kunstenaar te reflecteren en antwoord te geven op vragen van het Mondriaan Fonds zoals gesteld in aanvraagformulier Kunstenaar Basis (i) (V1.22). Boek XLIX is tevens een beschouwing op de taal van het Mondriaan Fonds en de daaruit voortvloeiende aannames over kunst en de beroepspraktijk van een kunstenaar.

Aanvraag Kunstenaar Basis

Boek XLIX bevat een volledig ingevuld aanvraagformulier Kunstenaar Basis. Via de links kun je de antwoorden lezen die Jan van der Til geeft op vragen als Toelichting werk, CV, Plan en Visueel documentatiemateriaal. De antwoorden zijn – zoals de rest van deze website – verweven met de ingediende aanvraag Kunstenaar Basis, Mondriaan Fonds door Jan van der Til. Je kunt de communicatie met het Mondriaan Fonds en de beslissing over de aanvraag vinden onder het menu ‘Actueel‘.

Rhizomebook

Boek XLIX maakt deel uit van Rhizomebook.com, een ander boek van Jan van der Til dat dient als representatie van zijn artistieke praktijk. Rhizome (rizoom in het Nederlands) is een term die gebruikt werd door filosofen Gilles Deleuze en Félix Guattari om een netwerk of structuur te beschrijven. Volgens Deleuze en Guattari is een rizoom een netwerk van knooppunten die op een willekeurige manier met elkaar zijn verbonden, zonder hiërarchie of centraal punt. Dit in tegenstelling tot een boom, waarbij er een duidelijke hiërarchie is met een wortelstelsel en takken die vanuit het centrum groeien. 

In het geval van rhizomebook.com wordt de term rhizome gebruikt om te verwijzen naar de manier waarop de inhoud van een boek is georganiseerd en hoe werken van Jan van der Til zijn verbonden met andere bronnen. Het suggereert dat het werk van Jan van der Til een netwerk van ideeën vormt die op een willekeurige manier met elkaar gelinkt zijn, zonder duidelijk centraal punt of hiërarchie.

Jan van der Til gebruikt vaker abstracte processen uit de natuur zoals groei, zelfregulatie en soortenspreiding voor de ontwikkeling van theoretische kaders voor zijn werk waarmee hij ageert tegen teveel eendimensionaal denken.


Credits

Mondriaanfonds.nl
Mondriaanfondsen.nl is een afgeleide Mondriaanfonds.nl, een ontwerp van Das Buro, Rotterdam: ‘A creative agency with curious people who believe great brands can inspire, move and unite people. We help businesses to become such a brand. We think life is awesome.’

Buiten de perken
Onder de titel Buiten de Perken werkt het Mondriaan Fonds met het Beleidsplan 2021-2024 aan ontwikkeling, verbinding en presentatie. De metafoor van de tuin in het beleidsplan lag aan de basis voor de ontwikkeling van Boek XLIX, mondriaanfondsen.nl.

Aanvraagformulier Kunstenaar Basis (i) (v1.22)
Het formulier op deze website is een vrije vertaling van het origineel zoals gebruikt door het Mondriaan Fonds. Dit origineel is ontwikkeld door AIMS software Ltd: ‘AIMS is a grant management system specifically designed for the needs of funding and grantmaking organisations.’ AIMS is onderdeel van Quest Computing Limited, een Iers Softwarebedrijf.

Aanvraagformulier 2.7 TOELICHTING WERK
Brontekst: Hamilton, G. (1993), Gardeners’ world. Practical Gardening Course. The Complete Book of Gardening Techniques, p 1 Introduction. London, UK: BBC Books.
Conversie: Jan van der Til. 
FontNimbus Roman.
Gardeners’ world. Practical Gardening Course is in het Nederlands verschenen onder de titel: Tuinieren in de Praktijk, met meer dan 1200 instructieve foto’s. Uitgeverij Terra, Warnsveld/Uitgeverij Lannoo, 1994. 

Aanvraagformulier 2.8 CV
Schermopname: Skinner, G. (2000), Project IGI. I’m Going In. Eidos Interactive.
Video: 00.00:07:37 met geluid (embedded YouTube video).
Project IGI is een tactische first-person actie – shooter – videogame waarin je speelt als een geheim agent die de taak heeft informatie op te halen over een gestolen kernkop. Deze game staat ook bekend als Project IGI: I’m Going In

Aanvraagformulier 2.9 PLAN
Tekst mede tot stand gekomen met ChatGPT OpenAI (Dec-Mar 2022-2023 Version).
Term ‘rizomatische ontologie’: Afkomstig uit Breuer, R. L. (2017). Rizoom. In R. de Jong, C. van Dijk, T. Rijneveldshoek, L. van Norden, & A. Krans (editors), In staat tot natuur: Wijsgerig festival DRIFT (blz. 220-228). Merlijn Olnon Publicis.

Aanvraagformulier 2.12 VISUEEL DOCUMENTATIEMATERIAAL
PDF Visueel Documentatiemateriaal bestaat in de basis uit bewerkte boekspreads van Ive, J. en Zuckerman, A. (2016) Designed by Apple in California. Californië, USA: Apple Inc. bewerkt met Adobe Photoshop en aangevuld met bewerkte foto’s uit Adobe Stock Foto en iStock Photo. Licenties zijn aangekocht.
> Het visueel documentatiemateriaal is een zorgvuldig vervaardigde digitale werkelijkheid, inclusief de imperfecties die inherent zijn aan de werkelijkheid om ons heen.